KOORDINACIJSKI SASTANAK O NASTAVKU RADOVA NA IZGRADNJI UREĐAJA ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA AGLOMERACIJE PETRINJA

Petrinja, 20.siječnja 2023.godine. – U sklopu projekta „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ koji je financiran sredstva Europske unije iz Kohezijskog fonda, u prostorijama petrinjskog poduzeća Privreda održan je koordinacijski sastanak vezano za nastavak radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Petrinja i pristupnih cesta.

Vladimir Majer, glavni nadzorni inženjer na ovom projektu iz tvrtke Sedra Consulting, podsjeća kako je provedba Ugovora po pitanju projekta „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ započeo 2016.godine, dok je ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda potpisan 2019.godine.

Majer ističe kako je sva potrebna dokumentacija po pitanju ovog projekta ishodovana krajem 2020.godine, no nažalost petrinjsko područje pogodio je razoran potres koji je cijeli proces usporio zbog potrebnih novih geomehaničkih istraživanja. Zbog svega navedenog, cijena radova na navedenom projektu će poskupjeti.

Stoga rade na iznalaženju modela kako bi se ti dodatni radovi financirali. Ipak, fizički je odrađeno nešto malo više od 60 posto što se tiče pristupnih cesta. „Jedan dio radova na pristupnim cestama je gotov, no u financijskom smislu je povučen relativno mali iznos, jer izgubili smo više od dvije godine, došli smo u situaciju da ćemo krajem godine imati problem s nastavkom financiranja, odnosno projekt bi zaista prema svim pokazateljima, prema svemu viđenom i što se proživjelo i što grad kao grad danas proživljava, trebat će po našem mišljenju izuzeti iz te cijele priče i osigurati financijska sredstva da se projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Petrinji izvede do kraja i da se u najmanjoj mogućoj mjeri optereti proračun Grada Petrinje, odnosno jedinice lokalne samouprave“, ističe Majer.

Osim problema koji su nastali nakon potresa, izvođači imaju problema i s porastom cijena građevinskih materijala i samih radova. Na samom kraju Majer otkriva je li realan rok dovršetka ovog projekta kraj 2023.godine.

„Mi smo danas na samom sastanku otvorili dosta tema. Izvođač nije do te mjere analizirao cjelokupnu situaciju, nismo dobili nikakve konkretne podatke, u financijskom i vremenskom smislu. Prema našem iskustvu, općenito s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, projektima na kojima smo mi nadzor i projektima na kojima sudjelujemo, ima dosta problema u samoj fazi izvođenja.

Dosta vremena se gubi na samo projektiranje uređaja, ishođenje građevinskih dozvola. Mi smo taj korak završili, građevinsku dozvolu imamo pravomoćnu.  Da li je rok realan da svi radovi budu završeni do kraja godine, obzirom na trenutno stanje na terenu, zaobalne vode koje se nalaze uz sam nasip, a na lokaciji izgradnje projekta, mislim da je taj rok dosta nategnut“, priznaje Majer te dodaje kako sve ovisi o izvođačima radova i njihovim operativnim mogućnostima, ali poručuje kako će dati sve od sebe da cjelokupan projekt bude završen u roku.

Podsjetimo, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pripadajuće pristupne ceste investicija je vrijedna 52,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Privreda d.o.o. Petrinja

 Medijski popraćeno od strane Petrinjskog radija i Portala 53, članak u linku niže:

 https://portal53.hr/odrzan-koordinacijski-sastanak-oko-izgradnje-uredaja-za-prociscavanje-otpadnih-voda-u-petrinji/

SHARE:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

SHARE: