PRIVREDA INTENZIVNO RADI NA OTKLANJANJU ŠTETA NA VODOOPSKRBI I ODVODNJI NAKON POTRESA

Petrinja, 23.veljače 2023.godine. – Razorni potres koji je pogodio područje Banovine nanio je velike štete i u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Petrinja“. Cijela situacija dodatno je prolongirala okončanje ovog projekta, potvrdio je Igor Filković, voditelj projekta u petrinjskom poduzeću Privreda.

„Štete na projektu Aglomeracije su velike. Kao što smo već u nekoliko navrata rekli, za sanaciju tih šteta smo angažirali vanjske izvoditelje. Imamo četiri do pet ugovora. Svatko radi na svom ugovoru. Netko se bavi odvodnjom, netko vodoopskrbom, a cilj je tu štetu što prije sanirati, što prije sve to osposobiti i smanjiti nove štete, a konačni cilj je pustiti u pogon sve ovo našim sugrađanima“, rekao je Filković. 

Najviše štete nastalo je pucanjem cjevovoda. Odmah nakon potresa, Privreda je naručila brojna istraživanja kako bi se utvrdili razmjeri štete na projektu Aglomeracije.

 „Nakon potresa, da bi mi točno znali što se dogodilo i koje su posljedice potresa, mi smo izradili dvije studije. Prva studija se odnosila na prikaz očekivanih šteta od potresa na sustavu vodoopskrbe i odvodnje. Zbog toga smo angažirali Građevinski fakultet iz Zagreba koji je sa svojim stručnjacima procijenio broj kvarova i financijski iznos što će se sve morati napraviti. Nakon toga smo detaljno razradili štete, na način da smo izradili elaborat sustava vodoopskrbe i odvodnje nakon potresa. Angažirali smo vanjskog izvođača uz kontrolu i nadzor Građevinskog fakulteta, i on nam je detaljno na svakoj lokaciji pokazao koje su to štete, je li to puknuće cjevovoda, problem na kućnom priključku, puknuću kanalizacijskih cijevi, odnosno hidranata drugih sustava. Temeljem tih elaborata i onog prvog s Građevinskog fakulteta, proveli smo niz novih javnih nabava i ugovorili radove sanacije koji su još uvijek u tijeku. Očekuje se da do kraja ove godine će se tim ugovorima, sustav vratiti u ispravno stanje“, najavio je Filković.