U sklopu Aglomeracije izvodi se izgradnja mješovitog sustava odvodnje ispod Petrinjčice

U sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Petrinja“, financiranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, kojeg provodi Privreda, u tijeku su između ostaloga i radovi na Gradskom kupalištu u Petrinji. O kakvim je radovima riječ, otkrio nam je Igor Filković, voditelj projekta.

„Gradilište se odnosi na izgradnju mješovitog sustava odvodnje ispod rijeke Petrinjčice. Ovo je specifično gradilište jer se radi sifonski prijelaz odvodnje, a to znači da ćemo dio Grada, dakle Sajmište i Gupčevu, cijelu odvodnju dovesti do ove točke i onda sifonom, sifon znači prolaz ispod Petrinjčice, prenijeti na drugu stranu i dalje ćemo kompletnu odvodnju odvesti do retencijskog bazena, a nakon toga retencijskim bazenom ide na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda“, pojasnio je Filković.

Podsjeća kako će projektom Aglomeracije u Petrinji biti rekonstruiran sustav odvodnje u dužini od 76 kilometara. „Do sada je izgrađeno oko 90 posto i odvodnje i vodoopskrbe i ovo je jedan možda završni dio. Dakle radimo spoj i pokušavamo što prije završiti započete dijelove i staviti u funkciju sustav odvodnje što i je cilj projekta. Izvođač radova ovdje je Vodotehnika iz Zagreba s članom zajednice Vilkograd koji su specijalizirani za radove bušenja“.

Marin Živić, voditelj radova na izradi horizontalnog bušenja iz tvrtke Vilkograd dodatno je pojasnio o kakvim se radovima na Gradskom kupalištu radi. „Izvode se radovi horizontalnog bušenja ispod rijeke Petrinjčice. Zamišljeno je da se izvedu dvije bušotine. U svaku bušotinu će se uvući po jedna cijev promjera 225 mm i promjera 900 mm. Cijev 225 je već ugrađena i trenutno smo u prvoj fazi ugradnje cijevi DN 900. Tehnologija podrazumijeva izvedbu pilotne bušotine koja se onda u fazama proširuje kako bi se na kraju mogla uvući produktna cijev. Cijevi su od PHD materijala i u dužini od 80 metara ispod rijeke Petrinjčice. Obzirom na promjer cijevi od 90 cm, za ovu tehnologiju to spada u zahtjevne radove i zahtjeva dobru pripremu, kvalitetne i obrazovane radnike i mehanizaciju koja je sposobna odraditi takav jedan zahtjevan pothvat“.

Na pitanje usporavaju li ovi radovi Privrede same radove na Gradskom kupalištu koje provode Hrvatske vode, Filković odgovara : „Radovi se odvijaju paralelno s radovima Hrvatskih voda koji se odnose na rekonstrukciju nasipa. Mi ne usporavamo njih jer se ne nalazimo na njihovoj trasi. Koordinirali smo sve aktivnosti s njima i oni neće usporiti naše radove niti mi usporavamo njihove radove. Radovi se odvijaju paralelno. Na zajedničkim koordinacijama koje se provode u Privredi, u detalje koordiniramo pojedine aktivnosti“.

Filković na kraju podsjeća kako je cijeli projekt Aglomeracije u konačnici vrijedan oko 65 milijuna eura.

SHARE:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

SHARE: