Započeli radovi na pročistaču, u tijeku radovi na šljunčanim pilotima

U sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Petrinja“, financiranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, kojeg provodi naše Privreda, u tijeku su radovi i na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

„Samo da podsjetimo, projekt Aglomeracija Petrinja je financijski vrijedan oko 450 milijuna kuna, što je 60-tak milijuna eura. Projekt se financira sredstvima Europske unije u iznosu od 71 posto. To su bespovratna sredstva koje su Grad Petrinja i Privreda povukli iz EU, ostatak od 26 posto su nacionalna sredstva i 3,8 posto je trošak Grada Petrinje, odnosno Privreda. Sama Aglomeracija se sastoji od tri bitne komponente. To su rekonstrukcija postojeće vodoopskrbe, dogradnja sustava odvodnje, znači kanalizacije. Kroz projekt će se dograditi oko 76 kilometara nove, odnosno rekonstruirati stare kanalizacijske mreže“, podsjetio je Igor Filković, voditelj projekta.

Podsjetio je kako je u Petrinji trenutno 45 kilometara kanalizacijske mreže, čime je obuhvaćeno osam tisuća stanovnika, dok ostali stanovnici nemaju odvodnju. Upravo je jedan od ciljeva projekta proširiti broj kućanstava na odvodnju.

„Sva odvodnja, koja djelomično već je u funkciji, se dovodi do jedne točke, odnosno ta točka je pročišćavač otpadnih voda. Sva otpadna voda iz kanalizacijskog sustava, takozvana sanitarna otpadna voda dolazi na ovo mjesto pročistača, voda se pročiščava i ispušta u rijeku Kupu. To je ono što mi po direktivama o zaštiti voda moramo ispuniti i moramo na neki način opravdati ta sredstva. Ovaj uređaj počinje se sada graditi“, ističe Filković.

Radovi na uređaju su trebali započeti krajem 2020.godine, no nažalost tada se dogodio potres. „Imali smo jedan zastoj od skoro dvije godine zbog posljedica potresa. Taman u vrijeme potresa, mjesec-dva prije potresa, mi smo započeli s izgradnjom, potres je napravio što je napravio. Nalazimo se blizu nasipa i rijeke Kupe, to je bio epicentar potresa, došlo je do problema u nosivosti tla. Nakon toga smo morali ponovno sve isprojektirati i ojačati tlo. To se konkretno radi postavkom i izgradnjom šljunčanih pilota“, dodaje Filković.

Kakvi se radovi trenutno izvode na budućem pročistaču, rekao nam je Edin Sabljaković, glavni inženjer na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. „Počeli smo s radovima na pročiščivaču, radimo šljunčane pilote koji su posljedica potresa i likvefakcije tla. Imamo za napraviti 1381 pilot, a sada smo trenutno na 360. Očekujemo za dva mjeseca da ćemo završiti s poslom. Radove trenutno za nas izvodi GK grupa koja je specijalizirana za šljunčane pilote. Imamo tu prvo predbušenje s bušilicama promjera 40 u 20, 30 i 100 posto. Imamo šljunčane pilote, gdje se šljunak sipa u korito, diže se gore i kroz cijev u slojevima sipa i nabija. To je na dubini od 10 metara. Kada se to završi, onda se može pristupiti ostalim radovima“, opisao je Sabljaković.

Na samom kraju Filković otkriva kako bi cjelokupni radovi na pročistaču trebali biti gotovi početkom 2025.godine, a vrijednost cjelokupnih radova je oko 8,5 milijuna eura.

SHARE:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

SHARE: