Radovi na pročistaču nastavljeni, postavljena trafostanica i započeli radovi na upravnoj zgradi

PETRINJA – U sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Petrinja“, financiranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, kojeg provodi Privreda, u tijeku su radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Kakvi se radovi trenutno izvode otkrio nam je Edin Sabljaković, glavni inženjer na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

„Od našeg zadnjeg susreta, sada smo trenutno na dvije trećine šljunčanih pilota, ostala je još jedna trećina. U međuvremenu smo počeli raditi upravnu zgradu, ovaj dio koji se može raditi s oplatama i armaturama. Danas montiramo trafostanicu, pa ćemo pokušati preko nje dovesti priključak koji nam je potreban za gradilište i za funkcioniranje svih drugih službi. Čim se piloti izvuku ispod objekata tri i četiri, krećemo dalje s radovima. Sada rješavamo talpe kako bi počeli s radovima na crpnoj stanici kao najdubljim objektom“, kazao je Sabljaković.

Zadovoljstvo tijekom radova izrazio je voditelj projekta Igor Filković. „Ovo je zaokružena cjelina EU projekta kojeg provodimo. Radi se o projektu Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture. To znači da mi radimo na dogradnji sustava odvodnje i nadogradnji sustava vodoopskrbe. Konkretno, Petrinja će ovim projektom dobiti oko 69 kilometara nove kanalizacijske mreže. Kao što znamo, sada nemaju kanalizacijsku mrežu, odnosno nisu pokrivena naselja Mošćenica, Nova Drenčina, kompletna Slatina i Novo Selišto. Ovim projektom ta kanalizacija je izgrađena, negdje se još uvijek radi. Nakon puštanja u funkciju, sva prikupljena otpadna voda, fekalije iz naših domaćinstava, odlazi do pročistača. U uređaju za pročišćavanje tih otpadnih voda, pročišćena voda se ispušta, prema direktivi o otpadnim vodama, u rijeku Kupu“, podsjetio je Filković.

Na uređaju su radovi trebali početi krajem 2020.godine, no nažalost tada se dogodio potres. „Samom dinamikom u proteklih par godina možda i nismo zadovoljni jer sve to malo odužilo, ali moramo reći da smo svašta doživjeli. Doživjeli smo potres, pa je nastao prekid radova. Imali smo problema i sa prethodnim izvođačem radova. Konkretno ovaj pročistač treba biti završen do kraja sljedeće godine. Do tada će svi radovi biti završeni, a nakon toga ide probni rad, ali za naše stanovnike je bitno da u trenutku završetka uređaja će biti omogućeno priključenje na cjelokupno izgrađenu kanalizaciju“, dodaje Filković.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Petrinja“ vrijedan je 50,2 milijuna eura i financiran je sredstvima Europske unije u iznosu od 71 posto, 26 posto je financirano sredstvima iz nacionalnih sredstava dok sa 3,8 posto troška u cijelom projektu sudjeluje Privreda. Vrijednost projekta samog pročistača je oko 8,9 milijuna eura.

SHARE:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

SHARE: