Na izvorištima Privrede završen projekt sanacije bunara

Na izvorištima Privrede d.o.o. u završen je projekt sanacije bunara u smislu građevinskih radova, revitalizacije i sanacije samih zdenaca, ugradnjom fleksibilnih cijevi, novih crpki, kompletne elektro i strojarske opreme.

Bunari su izgrađeni 70-tih godina prošlog stoljeća, te je nakon katastrofalnog potresa 2020. godine došlo do urušavanja postojećih objekata bunara i promjena u tlu, a tako i oštećenja zdenca, položaja elemenata te deformacije zaštitnih cijevi.

 

Sredstvima Fonda solidarnosti EU  u vrijednosti završena je izgradnja novih objekata bunara na lokacijama gdje su objekti srušeni, dok su objekti koji su oštećeni statički ojačani i sanirani, kao i postojeća bunarska i zasunska okna.

Zdenci su se prvobitno snimali da bi se utvrdila oštećenja, revitalizirala mehanički i kemijskom obradom te se u slučajevima gdje su bila oštećenja na zaštitnim cijevima izvršila sanacija samog zdenca. Cilj radova bio je produžiti vijek zdenaca, postići veću bistroću vode te povećati specifičnu izdašnost samih zdenaca.

Čelične tlačne cijevi zamijenjene su fleksibilnim cijevima te su se postojeći izlazni fazonski komadi zamijenili  inox fazonskim komadima. U zdencima su ugrađene nove crpke te kompletna oprema za praćenje karakteristika vodozahvata te za praćenje i upravljanje crpljenjem vode.

Sve crpke i mjerna oprema će biti povezana centralnim nadzornim i upravljačkim sustavom za učinkovitije upravljanje i kontrolu proizvodnog dijela vodoopskrbnog sustava.

SHARE:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

SHARE: